2009-03-05 17:33:34• hírek • Ferenczi Noémi

Beszámolt a polgármester

Csütörtökön rendkívüli tanácsülés keretében számolt be Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere az önkormányzat 2008-as tevékenységéről.

A polgármester beszámolót tartott az önkormányzat pénzügyi helyzetéről, részletesen bemutatta úgy magának a Polgármesteri Hivatalnak, mint az alárendelt intézmények tevékenységeit. A bemutató során a sokasodó kiadásokra, a gyarapodó városra, egyes hiányosságokra is rámutatott. Az idei év költségvetését tekintve, csökkenés várható, nem úgy mint a tavalyi évben, amikor jelentős mértékben gyarapodott a városkassza.

Az.önkormányzat legnagyobb bevételi forrása az adók és illetékek. Az ebből befolyó összeg a bevételek 53%-át teszik ki. Ilyés elmondta, az önkormányzat költségvetésének 51%-át a személyzetre költik, vagyis a pedagógusok, a közösségi rendőség, a lakossági nyilvántartással foglalkozók, a kultúrház, a szociális gondozók fizetésére. Az erre jutó teljes összeg 81%-át a tanügyi alkalmazottak fizetése teszi ki, melyre a kormány nyújt fedezetet.

A Transurban kapcsán Ilyés megjegyezte, hamarosan alapos kivizsgáláson fog átesni a vállalat, mivel az utóbbi időben drasztikusan romlott annak pénzügyi helyzete, mely komoly intézkedéseket tesz szükségessé.

Az Apaserv tevékenységét illetően jelentős fejlesztésekről számolt be illetve arról, hogy Szatmárnémeti lakosságának vízfogyasztása lecsökkent az Eu-s országok szintjére, ami azt jelenti, hogy míg 2000-ben több mint 250 liter vizet használt el egy lakos naponta, mára ez az érték 100 liter körülire csökkent.

A majdani hulladéklerakó megépülését az utóbbi időszak eddigi legnagyobb megvalósításaként könyveli el a polgármester. A város küllemét illetően Ilyés számot adott a tavalyi évben elkészült új zöldövezetekről, játszóterekről, a faültetésről, ez után pedig áttért az utak, a Golescu híd állapotára, a harmadik Szamos-híd megépülésére.

„Nem pénzkérdés a Golescu híd javítása. Nem csak az aszfaltozással van baj, hanem a szigeteléssel is. Sajnos, ez a híd az országban egyedi struktúrával rendelkezik, ezért nem egyszerű megoldást találni a problémára”- magyarázta Ilyés. A lakónegyedek, illetve a város bizonyos zónáinak a rehabilitációja is folyamatban van, azonban összehangoltan kell dolgozni a közművesítési modernizációval, mely gyakran hátráltatja a munkáltatokat, mint például a Solidaritatii lakónegyed esetében- hangzott el a beszámolón.

A közösségi rendőség valamint a Szociális Gondozói Hivatal tevékenységét illetően elégedettségét fejezte ki Ilyés. A közel kétórás beszámoló a kultúra és a sport témakörével zárult. A polgármester ekkor is említést tett a tavalyihoz képes jóval szerényebb városnapok megszervezéséről.

Közel kétórás beszámoló keretében számolt be Ilyés az önkormányzat tavalyi tevékenységéről

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: